Apel de candidatură
Program de mentorat pentru tineri jurnaliști din Europa Centrală și de Est
Ratiu Forum, un parteneriat între LSE IDEAS (London School of Economics) și Fundația Rațiu pentru Democrație, acceptă acum aplicații pentru Programul de mentorat pentru tineri jurnaliști, ediția 2023. Apelul este deschis jurnaliștilor dinamici, la începutul carierei, din anumite țări din Europa Centrală și de Est (CEE) care doresc să își îmbunătățească abilitățile profesionale și înțelegerea regiunii și a unei varietăți de probleme tematice. Unul dintre participanți va fi, de asemenea, selectat să participe la Școala de vară Reuters, în 2023.
Programul se va derula în perioada ianuarie-iulie 2023. Cea mai mare parte a activităților se vor desfășura online, dar beneficiarii programuluielor vor fi, de asemenea, invitați la ateliere în persoană care vor avea loc la Turda, România. Tinerii vor avea ocazia să învețe de la jurnaliști experimentați din întreaga lume, cu experiență de lucru pentru Financial Times, BBC, New Eastern Europe Magazine și Associated Press, precum și o serie de experți proeminenți pe subiecte de ultimă oră relevante pentru regiunea CEE.

Termen limită: 31 Ianuarie 2023
Nota de informare privind prelucrarea datelor cu caracter personal pentru participanti:
OBIECTIVELE PROGRAMULUI
Să promoveze dezvoltarea abilităților în rândul jurnaliștilor de la începutul carierei prin sesiuni strategice (on-line, unu-la-unu și în persoană) privind competențele cheie necesare pentru jurnalism și munca de investigație, cum ar fi abilitățile de prezentare, scriere și investigare;
Să promoveze leadership în gândire prin prezentarea jurnaliștilor participanți unor probleme tematice de ultimă oră și de actualitate, cum ar fi securitatea cibernetică, dezinformarea, prezența avansată a NATO în CEE și securitatea Mării Negre;
Sprijinirea tinerilor jurnaliști în producerea a cel puțin un articol sau un podcast semnificativ pe chestiuni de relevanță specială pentru regiunea CEE.
ACTIVITĂȚI
Mentorat individual cu jurnalişti regionali şi internaționali;
Webinare online care se concentrează pe dezvoltarea competențelor și leadership-ul în gândire;
Workshop-uri în persoană în Turda, România, cu jurnalişti notabili şi experţi.
ELIGIBILITATE
Proiectul se adresează jurnaliştilor aflaţi la început de carieră, de preferinţă cu experienţă de la unu la cinci ani. Pentru a onora memoria lui Ion Rațiu, candidații trebuie să creadă în valori democratice și să fie cetățeni ai Ungariei, Kosovo, Republicii Moldova, României, Serbiei și Ucrainei. Candidații trebuie să aibă, de asemenea, cunoștințe practice de limba engleză.
APLICARE
Pentru a aplica pentru Programul de mentorat în jurnalism, candidații interesați sunt rugați să trimită următoarele informații Mariei Branea, maria.branea@ratiuforum.com, în limba engleză:
O scrisoare de intenție care explică motivația lor de a face parte din program, ceea ce ar dori să obțină în ceea ce privește dezvoltarea personală și profesională și problemele cheie despre care ar dori să învețe (atât în ceea ce privește abilitățile jurnalistice, cât și subiectele tematice). Scrisoarea de motivație nu trebuie să depășească 600 de cuvinte;
O propunere pentru un articol sau podcast care ar urma să fie dusă la bun sfârșit ca parte a programului cu îndrumarea mentorului lor pe orice subiect la alegere;
Un CV, de preferat să nu depășească două pagini; și
- O mostră de scriere/podcast.
CRITERII DE SELECȚIE
Rațiu Forum va lua în considerare următoarele criterii la evaluarea cererilor:
Cunoștințe dovedite și un interes pentru afacerile curente, în special în ceea ce privește regiunea CEE.
Entuziasm și curiozitate; dorința de a înțelege și documenta lumea din jur.
O ambiție de a crește și de a se îmbunătăți ca jurnalist în devenire și dorința de a se dezvolta atât profesional, cât și personal.
Un angajament de a se implica pe deplin în programe și de a profita la maximum de cunoștințele și expertiza mentorilor lor.
Deși programul se adresează jurnaliștilor români, sunt bineveniți candidați din Ungaria, Kosovo, Moldova, România, Serbia și Ucraina.
Procedura de selecție va consta într-o evaluare a cererilor depuse în funcție de criteriile de selecție enumerate mai sus și se va încheia cu numirea candidaților admiși.
2023 MENTORS

Eva Marie Bulai este jurnalist politic senior, provenită din Norvegia. Pregătirea și experiența ei sunt în cultura presei norvegiene, care are etici și standarde clar definite. Eva își petrece verile în țara natală, lucrând pentru postul național de difuzare din Norvegia (NRK), atât pentru televiziune, cât și pentru radio. A obținut o diplomă de licență în croată, bosniacă și sârbă, care includea și Istoria Balcanilor, și o diplomă de licență în jurnalism de la Colegiul Universitar din Oslo. A lucrat ca jurnalist pentru ziarul Dagsavisen, pentru departamentul intern și departamentul de afaceri externe și ca jurnalist politic pentru cel mai mare ziar norvegian, Aftenposten. A început să lucreze pentru NRK (Norwegian Broadcasting Cooperation) în 2006.

Alison Mutler a studiat literatura și limba română la Universitatea din Londra și a absolvit în 1987. A început să producă reportaje pentru prima dată din România, Bulgaria și Moldova înainte de încheierea comunismului și a lucrat în România pentru postul de televiziune britanic ITV în timpul revoluției anticomuniste din 1989. S-a mutat în România în 1991 și s-a alăturat companiei Associated Press, pe care a părăsit-o anul trecut, după 25 de ani. Ea a fost președintele Asociației Presei Străine, actualmente desființată. În mod ocazional lucrează freelance pentru Coda Story și Radio Free Europe, printre altele. Începând cu 1 noiembrie 2021, Alison este directorul ziarului universul.net.

Diana Oncioiu este în prezent reporter pentru publicația alternativă Dela0. De asemenea, este membră a proiectului Să Fie Lumină, inițiat de Dela0.ro și Centrul de Investigații Media. Diana are experiență în difuzare, lucrând timp de cinci ani pentru Realitatea TV și Digi24. Ea se ocupă în principal de subiecte sociale – violența în familie, educația, asistența socială, sărăcia extremă și excluziunea socială – și este autoarea unei serii de reportaje aprofundate care acoperă subiecte precum: reintegrarea socială a foștilor deținuți, viața în subteranele cartierului Ferentari din București, traficul de persoane și urmărirea penală a infracțiunilor sexuale împotriva victimelor minore. Diana este laureata 2020 a Premiului Ion Rațiu pentru Jurnalism.

Dan Perry s-a alăturat companiei Associated Press în 1990, unde a condus diverse departamente, inclusiv cele din Caraibe, Europa și Africa, în timp ce se afla la Londra. Cel mai recent a condus biroul din Orientul Mijlociu din Cairo. În anii celei de-a doua revolte palestiniene, a fost președintele Asociației Presei Străine din Ierusalim. De când a părăsit Associated Press în 2018, Perry a lucrat ca consilier pentru Thunder11 și a fost, de asemenea, director de dezvoltare afacerilor și strategiilor pentru platforma de publicitate Engageya. Autor a două cărți despre Israel, Perry a scris despre politică și societate pentru publicații precum New York Daily News, Cairo Review of Foreign Affairs și Times of Israel.

Adam Reichardt este redactorul șef al publicației New Eastern Europe. Înainte de a-și asuma rolul de redactor-șef, Adam a ocupat funcția de director al New Eastern Europe. De asemenea, este membru al colegiului editorial al Revistei Central European Journal of International and Strategic Studies (CEJISS) și membru al echipei executive a proiectului Three Ukrainian Revolutions condus de Colegiul Europei, campusul Natolin din Varșovia. Anterior, a petrecut opt ani în coordonarea politicelor publice la Washington DC. Adam are o diplomă de master în administrație publică în management public și non-profit de la Universitatea George Mason din Fairfax Virginia, și o licență în științe politice și relații internaționale de la Universitatea din Wisconsin – Stevens Point. În 2012, a fost selecționat pentru Premiul pentru Presă Europeană la categoria „Editing” pentru munca sa la New Eastern European, iar în 2014 a fost inclus pe lista „New Europe 100” a celor mai importanți inovatori din regiune.

Emilia Șercan este jurnalist de investigație cu 24 de ani de experiență profesională. De asemenea, este lector la Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării (Universitatea din București). Ea a lucrat pentru platforme media naționale precum ziarele Curierul Național și Evenimentul Zilei și pentru grupul media Realitatea-Cațavencu. Din 2015, investigațiile ei pot fi citite pe PressOne. Ea a scris peste 4.000 de investigații, interviuri și rubrici, mai recent pe tema plagiatului în teze de doctorat. Emilia Șercan a obținut mai multe burse, printre care o bursă a Departamentului de Stat al SUA la Universitatea Ohio (2016), o bursă la Universitatea Standhal Grenoble 3 (2012 – 2013) și o bursă Freedom House în SUA (2004). De-a lungul anilor, a obținut mai multe premii profesionale și academice: Jurnalistul Anului – Premiile SuperScrieri (2016), Premiul Libertatea de Expresie – Active Watch (2016), Premiul Ion Rațiu pentru Jurnalism (2016), Premiul „Nicolae Iorga” al Societatea Română de Științe Istorice, Premiul Rețeaua Europeană pentru Integritate Academică (2019) și Premiul Grupul pentru Dialog Social – GDS (2020).

Ovidiu Vanghele și-a început cariera în 2002 lucrând pentru agenția de presă Mediafax, înainte de a se alătura echipei de știri Pro TV în 2012. În 2013 a înființat Centrul pentru Investigații Media (CIM), ONG pe care îl conduce de atunci. Cele mai cunoscute investigații ale sale s-au concentrat pe abuzurile din instituțiile de sănătate mintală și pe fraudele monetare ale statului. A petrecut anul 2016 lucrând împreună cu Ana Poenariu (RISE Project) la serialul „Toți oamenii generalului”, o saga de investigație despre Gabriel Oprea. De asemenea, Ovidiu Vanghele a înființat și a condus echipa editorială a EurActiv România și a colaborat cu Factual (o inițiativă de verificare a faptelor Funky Citizens) și Ziare.com. Din 2017 coordonează Proiectul Să fie Lumină împreună cu Vlad Stoicescu, cu care conduce acum „The Latest Inquest”, un podcast video săptămânal de actualitate românească. Predă jurnalism de investigație la Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării – Universitatea din București.